Σελίδες

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΗΛΙΟΣ ΚΩΤΣΟΒΟΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  1. Από πότε ασχολείστε με το συνδικαλισμό;
  2. Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στην Ελλάδα γενικότερα σήμερα;
  3. Και ο φαρμακευτικός κλάδος; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πληγές στο σύστημα;
  4. Αν σας δινόταν η ευκαιρία να αναπροσαρμόσετε τον ΦΣΑ, τι θα κάνατε πρώτο;
  5. Ποια η μεγαλύτερη αγωνία σας για το φαρμακευτικό επάγγελμα;
  6. Ποια η σημαντικότερη θέση της παράταξή σας;
  7. Μια ευχή για το μέλλον.
Aσχολούμαι με τον συνδικαλισμό από το 2004,μάλιστα το 2007 είχα εκλεγεί αναπληρωματικός εκλέκτορας στον ΠΦΣ.   Η Ελλάδα με το μνημόνιο γύρισε 50 χρόνια πίσω. Οι αλλαγές που γίνονται τώρα έπρεπε να είχαν γίνει από το1999 τότε που ξεκίνησε η μεγάλη φούσκα του Χρηματηστηρίου και της Οικονομίας.                                                                      Ο φαρμακευτικός κλάδος πλήρωσε πολύ ακριβά την είσοδο της Ελλάδας στην τότε Οικονομική Νομισματική Ένωση με μείωση τιμών στα φάρμακα πλέον του 40%.  Και τώρα ξανά όποια περικοπή δαπανών γίνεται στην Υγεία και αλλού,γίνεται από τους φαρμακοποιούς είτε με οριζόντιες μειώσεις τιμών φαρμάκων που έφτασε το  60%  και απομείωση της αξίας του stock στα ράφια μας, είτε με την αρνητική λίστα η οποία συνεχώς μεγαλώνει.Η απώλεια ύλης,η καθυστέρηση πληρωμών -τώρα ομαλοποιήθηκε στις 60 μέρες μετά απο 2χρονια περιπου-,η  δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ,τα παλιά χρέη ,  η μείωση της κατανάλωσης, μιας και ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, κόβοντας φάρμακα απαραίτητα ακόμα και για την υγεία του και η απόλυτη αναρχία με το ωράριο λόγω ασυννενοησίας του ΦΣΑ με τον ΠΦΣ.
           Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, έβαλα σε πρώτο πλάνο ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ των συναδέλφων.Περνάμε τόσες ώρες στο φαρμακείο μας,με τόσα προβλήματα και τόσες ερωτήσεις από τους πελάτες-ασθενείς μας, που ένας οργανωμένος και καταρτισμένος ΦΣΑ, μας ειναι απαραίτητος.Αντί αυτού  βρισκόμαστε τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με λάθος πληροφόρηση, με  την αδυναμία και ίσως με  την αδιαφορία του προσωπικού του ΦΣΑ να μας στηρίξει σωστά και ευγενικά οπως θα έπρεπε.Έτσι λοιπόν αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα η επαναδιοργάνωση ενός ΦΣΑ γρήγορου, ευγενικού, λειτουργικού   και η ηλεκτρονική του αναβάθμιση,  με κωδικό πρόσβασης σε κάθε φαρμακοποιό -μέλος του,  ώστε να έχει εικόνα των πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί και όσων εκκρεμούν όπως και των  συνταγών που περικόπτονται.                                                                                  
Η μεγαλύτερη αγωνία μου,είναι το μέλλον της χώρας μας και κατ' επέκταση του επαγγέλματος μας. Οι συνεχείς περικοπές της Φαρμακευτικής δαπάνης μας εχουν φερει εκτος εαυτου.Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η βιωσιμότητα του φαρμακείου σχετίζεται άμεσα με την πρωτοβάθμεια περίθαλψη της χώρας και πως χάρη στις οικονομίες των φαρμακοποιών, όσες ακόμα υπάρχουν, παίρνει ο κόσμος τα φάρμακά του .                                                                   

Η σημαντικότερη θέση μας, από την πρώτη μας συνάντηση, ήταν και είναι  η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης στον ΠΦΣ, όπου και κατεβαίνω υποψήφιος, για όσους συναδέλφους έχουν ανάγκη και δυστυχώς είναι πολλοί.ΟΛΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, θα βοηθηθούν αν το χρειαστούν.                                 

 Μια αλλαγή διοίκησης στον ΦΣΑ για μια αγαστή συνεργασία με τον ΠΦΣ θα ήταν για μένα,ό,τι καλύτερο σ'αυτήν την δύσκολη στιγμή για τον κλάδο μας.   Η συνέντευξη ήταν στο περιοδικό Φαρμακόγλωσσα και την Μπιάνκα Μπογδάνου