Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ρήξη υπ. Ανάπτυξης - φαρμακοποιών για την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκωνΡήξη υπ. Ανάπτυξης -  φαρμακοποιών για την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Κανένα σημείο επαφής για την απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν βρέθηκε ούτε στο νέο ραντεβού που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.
Όπως ανέφεραν οι φαρμακοποιοί, γνωστοποιήθηκε από την πλευρά του υπουργείου ότι το νομοσχέδιο θα έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αν τυχόν υπάρξει πρόβλημα, το υπουργείο θα προχωρήσει τη συγκεκριμένη απελευθέρωση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σημειώνεται πάντως ότι η τελευταία αυτή αναφορά δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ επισημάνθηκε στη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου ότι οι λεπτομέρειες αυτής της απελευθέρωσης θα συζητηθούν και θα οριστούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας όπου θα παρουσιαστεί το σχετικό σχέδιο νόμου.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν μετά τη συνάντηση ότι η πολιτική ηγεσία του βρίσκεται σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και ότι δεν υπάρχει δογματική προσέγγιση αλλά βασική έγνοια είναι η προστασία του καταναλωτή, τόσο στο φάρμακο όσο και στις άλλες αγορές.

Υπογράμμιζαν με έμφαση ότι επιδίωξη είναι η μείωση των τιμών και ότι ο διάλογος με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι χρήσιμος γιατί αποσαφηνίζει τεχνικές πτυχές και επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει πιο δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις ενώ σημείωναν τέλος πως «χωρίς αντιμετώπιση των στρεβλώσεων οι τιμές δεν είναι δυνατόν να πέσουν στο βαθμό που πρέπει».

newsit.gr