Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή Προέδρου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιώς


Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2013 11:46
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

          Συνάδελφοι πέρασαν τρία πολύ δύσκολα χρόνια για την ελληνική κοινωνία. Τρία χρόνια που άλλαξαν τις ζωές όλων και φυσικά και τις δικές μας. Ο φόβος, η καχυποψία και η ανασφάλεια έγιναν κυρίαρχα συναισθήματα. Στις συνθήκες αυτές, ήταν εύκολο να στοχευθεί το φάρμακο των 5,2 δις συνολικού τζίρου, οπότε οι μεταρρυθμίσεις φάνταζαν αναγκαίες, χωρίς κανείς να μπορεί να τις αρνηθεί. Όμως τα συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν και εποφθαλμιούν τον χώρο του ελληνικού φαρμακείου, βρήκαν για μια ακόμα φορά την ευκαιρία πίσω από τις όποιες μεταρρυθμίσεις, να επιδιώξουν πολιτισμική αλλαγή, ενδεδυμένη με τον μανδύα το μεταρρυθμίσεων,  να εξαφανίσουν δηλαδή το σχήμα φαρμακοποιού– φαρμακείου– ασφαλισμένου, αντικαθιστώντας το με νέες συνθήκες λειτουργίας και ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού. Με όσο γινόταν καθαρό μυαλό, αποφασίσαμε ότι η στρατηγική του συλλόγου μας και ει δυνατόν και του κλάδου, όφειλε να είναι η προάσπιση των κεκτημένων μας. Συμμετέχοντας όμως και στις μεταρρυθμίσεις (πολλές φορές επώδυνες αλλά αναπόφευκτες για εμάς) κερδίσαμε την δυνατότητα να αγωνισθούμε για να αποτρέψουμε την προσπάθειά τους να επιβάλουν την πλήρη πολιτισμική αλλαγή.  
Σε ένα συνεχώς οικονομικά επιδεινούμενο περιβάλλον από την έλλειψη πιστωτικής πολιτικής, των συνεχών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, την αστάθεια των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πριν ένα χρόνο, οι Γενικές Συνελεύσεις του Φ.Σ.Π. στη δυσκολότερη στιγμή, πήραν σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, όχι με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον του καθενός, ούτε βέβαια τα συμφέροντα τρίτων (κάτι εύκολο σε συνθήκες κρίσης και πανικού), αλλά με μοναδικό κριτήριο την αλληλεγγύη προς τον συνάδελφο.
Μιλώ φυσικά για την αλληλεγγύη εκείνων, που ενώ θάθελαν να εκτελούν τις συνταγές τους μετρητοίς, δέχτηκαν με ρίσκο να συνεχίσουν να πιστώνουν τον ΕΟΠΥΥ, στηρίζοντας έτσι, στο βωμό της ενότητας, συναδέλφους που λόγω μεγαλύτερης πίστωσης από τις αποθήκες τους,  δεν είχαν την  δυνατότητα να το κάνουν.
Μιλάμε για την αλληλεγγύη και το θάρρος αυτών, που αν και πιεσμένοι αφού είχαν ήδη μπει στη δίνη της χρεοκοπίας, δεν προσπάθησαν να παρασύρουν τους υπολοίπους σε λανθασμένες αποφάσεις.
Μιλάμε για την αλληλεγγύη και τη στήριξη αυτών, που ενώ είχαν ήδη μεγάλη πίστωση και κινδύνευαν να καταστραφούν, συμπαρατάχθηκαν στις αποφάσεις και επιβίωσαν, χωρίς να σκυλεύουν το επάγγελμα με διευρυμένα ωράρια και άλλα…
Την αλληλεγγύη τους όμως έδειξαν και οι νεοεισερχόμενοι συνάδελφοί μας, συμμετέχοντας σε όλες τις κινητοποιήσεις χωρίς οι ίδιοι να οφείλουν τίποτα σε κανένα.
Έτσι, κινηθήκαμε μέχρι σήμερα, προφασιζόμενοι το δικαίωμα όλων να επιβιώσουν, δίνοντας έτσι το στίγμα της ενότητας, αποκρούοντας συνεχώς θεσμικές ανατροπές.
Δυστυχώς συνάδελφοι, γι’ αυτές τις κατά την γνώμη μου, απόλυτα δημοκρατικές αποφάσεις μας, υποστήκαμε ως σύλλογος το μένος όλων εκείνων, που για χρόνια προφήτευαν την κατάρρευση του κλάδου και με έναν αρρωστημένο τρόπο ήθελαν να δικαιωθούν οι προφητείες τους.
Γίναμε όλοι εμείς εξιλαστήρια θύματα στα μάτια των συναδέλφων άλλων Συλλόγων, για να δικαιολογηθούν οι δικές τους άστοχες και επικίνδυνες αποφάσεις για  περαιτέρω κινητοποιήσεις, που τελικά προκάλεσαν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε όσους τους ακολούθησαν.
Αλλά την ίδια χρονική περίοδο, δεχτήκαμε σωρεία λάσπης απ΄τους ψευτονταήδες του διαδικτύου και τα ανώνυμα τσιράκια του χαφιεδισμού και της προπαγάνδας.
Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι συχνά, αν όλοι αυτοί μαζί, ενεργούσαν τυχαία υπό το καθεστώς του πανικού ή μήπως ήταν το μακρύ χέρι των συμφερόντων που επεδίωκε την κατάρρευση του κλάδου, και την υλοποίηση ισοπεδοτικών αλλαγών.
Οφείλουμε να θυμίζουμε σε αυτούς που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την ενότητα του κλάδου κατά το δοκούν, ότι την εποχή που εμείς κλείσαμε τα φαρμακεία μας 25 μέρες, για θεσμικά θέματα (κι όχι για τα προσωπικά ή οικονομικά θέματα του καθενός ξεχωριστά), προσπαθώντας να αποτρέψουμε όλα τα δεινά που υφιστάμεθα σήμερα, οι μετέπειτα οικονομικοί επαναστάτες, γοητευόντουσαν μέσα από την τηλεόραση να διαπραγματεύονται φιλικά με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος εν συνεχεία δήλωνε δημόσια ότι θα υπάρχουν «light» κινητοποιήσεις.
Δυστυχώς η θέσπιση του διευρυμένου ωραρίου, η εξαφάνιση των εκπτώσεων, η μη χορήγηση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία αλλά και η σκληρή καθημερινότητα που ζούμε σήμερα είναι και αποτέλεσμα αυτών των επιλογών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ενόψει των εκλογών θα ήθελα να ευχαριστήσω: τα μέλη του Δ.Σ. του Φ.Σ.Π. που στάθηκαν ακέραια στο ύψος τους, παίρνοντας σχεδόν πάντα ομόφωνες αποφάσεις, όλους τους φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις στο Σύλλογο βοηθώντας στην από κοινού διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων, ενώ τέλος όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν υλοποιώντας τις αποφάσεις, παραμερίζοντας πολιτικές και συνδικαλιστικές διαφορές.
Οφείλω όμως να δώσω και μια εξήγηση προς όλους εσάς τους φαρμακοποιούς του Πειραιά, ύστερα από τον αναίτιο χλευασμό που υποστήκατε, ακολουθώντας τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Πανελληνίου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά. (Θυμηθείτε λοιπόν όσο κι αν διαστρεβλώθηκε ποιος διαφοροποιήθηκε τότε και γιατί?)
Γιατί προφανώς η ανήθική επίθεση και  η λάσπη στο πρόσωπό μου για τα δήθεν εκατομμύρια τζίρου και τις υποτιθέμενες χιλιάδες συνταγές που έκανε το φαρμακείο μου τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 2012, είχε μοναδικό σκοπό να πληγεί η ενότητα μας.
Σήμερα χωρίς πίεση, προς αποκατάσταση της αλήθειας και εξάλειψη κάθε υποψίας, θέτω στη διάθεσή σας (στον Σύλλογο) τη φορολογική μου δήλωση, όπως και κάθε άλλο στοιχείο (τιμολόγιο – συγκεντρωτική κατάσταση), για να σιγουρευτείτε ότι εμπιστευτήκατε την αλήθεια κόντρα στο ψέμα και την ιδιοτέλεια.
Σας υπόσχομαι ακόμη, ότι στο εξής δεν θα επιτρέψω σε κανένα να προσπαθήσει να  διαστρεβλώσει τις επίσημες θέσεις μας  και να διασπάσει με συκοφαντίες την ενότητα του Συλλόγου μας.
Συνάδελφοι, μη γνωρίζοντας το αύριο, και κάτω από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στην οποία ζούμε, σας καλώ να μην εγκαταλείψετε την μάχη. Μείνετε συσπειρωμένοι και συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές του Συλλόγου μας, στηρίζοντας ο καθένας την παράταξή του, δίνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η αλληλεγγύη είναι ακόμη ζωντανή, ικανή να προστατεύσει την ενότητα και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων μας αλλά και αναγκαία, για να αποτρέψει όλους αυτούς που θέλουν τη διάλυσή τους.  

                    Κούβαρης Κωνσταντίνος 

                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Φ.Σ.Π.