Σελίδες

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Άρχισαν τα όργανα....Μυστικές συμφωνίες? Διαφημίσεις εταιρειών.



Μία εβδομάδα πέρασε από την ψήφιση του Νομοσχεδίου κόλαφος για τα φαρμακεία και τα
"υπόγεια συμφέροντα" άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά.

Την τελευταία ιδίως εβδομάδα παρακολουθούμε ένα καταιγισμό τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών
διαφημίσεων μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών για  την αξιοπιστία και ασφάλεια των Φαρμάκων τους.

Πολύ απότομο χρήμα έπεσε από όλες σχεδόν τις Φαρμακοβιομηχανίες , χρήμα το οποίο μπορούσε
να αξιοποιηθεί ( μίας που τους περισσεύει για διαφημίσεις και μόστρα )   μειώνοντας τις τιμές των Φαρμάκων και Μυσυφα τους προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας και όχι προς μελλοντικό όφελος δικό τους και των Μιντιαρχών.

Που αποσκοπούν άραγε όλες αυτές οι κινήσεις τους? Είχαν άραγε έτοιμα όλα αυτά τα τηλεοπτικά
επικοινωνιακά σποτ τους ή πρόλαβαν να οργανωθούν μέσα σε 5 ημέρες? Μήπως γνώριζαν από καιρό τι μέλλει γενέσθαι  και από ποιους ?

Το σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες είναι το εξής:

- Φαρμακοβιομηχανίες, ανοίγουν μία σειρά Φαρμακείων, αρχικά 1-2 σε κάθε δήμο με φίρμα  π.χ Φαρμακεία Blu ή "Ελληνικό Φαρμακείο" κ.α
-Μέσα από αυτό το δίκτυο - αλυσίδα  προωθούν κατά μεγάλο ποσοστό αρχικά και με τον καιρό αποκλειστικά δικά τους γενόσημα Φάρμακα, Μύσυφα όλων των εταιριών  με έκπτωση 20-30 % μέχρι να κάνουν και την δικιά τους γκάμα σε όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα με μεγαλύτερες εκπτώσεις τότε.
-Σε ένα δύο χρόνια έχουν γίνει φαρμακεία με αποκλειστική διακίνηση συγκεκριμένων φαρμάκων και Μύσυφα (δικιά τους παραγωγής - εκπτώσεις 30 %) και επιπλέον από την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ πλέον δεν είναι πάροχος υπηρεσιών αλλά αγοραστής θα μπορούν και κάνουν μαζί του ατομικές συμβάσεις με μεγάλη έκπτωση στην τιμολόγηση και στο αιτούμενο ποσό.

Πόσοι θα μπορούν να επιβιώσουν σε 3 - 4 χρόνια?? Πόσοι θα μπορούν να δίνουν καθημερινές εκπτώσεις 20-30 % σε Μύσυφα αλλά και να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δίνοντας και εκεί αντίστοιχη έκπτωση?

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για πτώση των τιμών των φαρμάκων?
Μάλλον θα έλεγα πως είναι πολιτική υπέρ των πολυεθνικών μιας που από το όλο αυτό εγχείρημα είναι οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι.

Γιατί άραγε δεν γίνεται οριζόντια μείωση των τιμών των Φαρμάκων και Μυσυφα 30 %  ?

Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν τολμά καν να το προτείνει στους φαρμακοβιομήχανους μίας που ξέρουν πως την επομένη δεν θα είναι καν κυβέρνηση. Αφήνουν το όλο παιχνίδι στους φαρμακοποιούς για να αναγκαστούν να κάνουν εκπτώσεις εάν θέλουν,  για να  επιβιώσουν μερικώς μη θίγοντας τις τιμές και το κέρδος των εταιρειών. Διαφορετικά αγοράζουν και ελέγχουν απόλυτα το 90 % των φαρμακείων μας έχοντας εμάς σαν υπάλληλους τους στην διακίνηση προϊόντων τους!

Είναι ¨πολλά τα λεφτά Άρη"


Θαυμάστε τους !!

Λυκουρέσης Δημήτρης.