Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Μη συνταγογραφούμενα: Το σχέδιο για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Ρόλο «πυροσβέστη» αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας στην κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στους φαρμακοποιούς αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τη διάθεσή τους από τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.

Όπως επιβεβαιώνει στο Capital.gr ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η επικρατέστερη λύση είναι να παραμείνουν μεν στα φαρμακεία παυσίπονα, αναλγητικά, σιρόπια και άλλα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγησή τους, να σταματήσουν όμως να είναι διατιμημένα, οπότε η τιμή πώλησής τους να καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες. 

Εξάλλου η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το κράτος (στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας), γεγονός που δεν επιτρέπει τη διεύρυνση της αγοράς τους. Συγκεκριμένα η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων -χωρίς να είναι φαρμακεία- επιτρέπεται σε 11 χώρες (μεταξύ των οποίων Γερμανία, Φινλανδία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Αγγλία), ενώ σε σούπερ μάρκετ σε 12 χώρες (όπως Ιταλία, Γερμανία, Νορβηγία, Δανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιρλανδία και Αγγλία).

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, επιτυγχάνεται η χρυσή τομή στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων: αφενός τα φάρμακα θα μείνουν κάτω από τον έλεγχο των φαρμακείων, αφετέρου δίνεται το έναυσμα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και έτσι να μειωθούν οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε μάλιστα επανειλημμένα τεθεί κατά της πώλησης σκευασμάτων εκτός φαρμακείου, παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ των φαρμακοποιών.

Η παραπάνω πρόταση, όπως λέει το ρεπορτάζ, αναμένεται να κατατεθεί ως «συμβιβαστική λύση» στην τρόικα, η οποία εδώ και ένα χρόνο ζητά επιμόνως να ανοίξει το επάγγελμα του φαρμακοποιού και να αυξηθούν τα κανάλια διανομής των ΜΗΣΥΦΑ, όπως ακριβώς γίνεται στις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και παραμένει άγνωστη ακόμη ποια θα είναι η στάση του υπουργείου Ανάπτυξης, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη με τους φαρμακοποιούς. 

Οι φαρμακοποιοί μάλιστα, γνωρίζοντας τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας και έχοντας «διασφαλίσει» την πίτα των 300 εκατ. τουλάχιστον των μη συνταγογραφούμενων (χωρίς να υπολογίζονται οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, μια αγορά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον) πρότειναν στην Κυβέρνηση  οριζόντια μείωση των χονδρικών και λιανικών τιμών όλων των ΜΥΣΥΦΑ, αρχής γενομένης από 1ης Φεβρουαρίου, κατά το ποσοστό που αυτή θα κρίνει. Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η πρόταση αυτή γίνεται στην κατεύθυνση «να βοηθηθεί ο καταναλωτής σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία». 

Από το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως τονίζεται ότι οι περιοριστικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ελλάδα αποτελούν εμπόδιο για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά και για την είσοδο νέων επαγγελματιών στο χώρο. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προϊόντων και ενίοτε ανεπάρκεια ειδών ΜΗΣΥΦΑ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, μόλις 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων, έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.  

Βίκυ Κουρλιμπίνη



Πηγή:www.capital.gr