Σελίδες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ


ΑΘΗΝΑ 27/11/2013
Μετά από αίτημα του ΠΦΣ πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι , συνάντηση της ολομέλειας  του ΔΣ του ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη .
Από την πλευρά του ΠΦΣ τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα :
1)      Έκθεση ΟΟΣΑ:
O πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας  ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα  όπως όλα τα υπόλοιπα φάρμακα και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται τόσο ως προς το θέμα της τιμής όπως επίσης και ως προς τα σημεία διάθεσης, όπως μέχρι  σήμερα.
Επίσης ζητήθηκε να γίνει διακριτό από την κυβέρνηση ότι τα θέματα φαρμάκων χειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας και σε αυτά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ούτε και επιτρέπεται η ανάμειξη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.

Από πλευράς του υπουργού δηλώθηκε ότι τα θέματα φαρμάκου άπτονται της Δημόσιας Υγείας και αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο αυτού
Από τον Υπουργό υγείας επίσης έγινε σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των φαρμακείων που διαθέτει η χώρα καθώς και η ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επιτρέπουν καμιά σκέψη περί αλλαγής των πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων.
2)      Μειώσεις τιμών:
Το επόμενο θέμα που τέθηκε είναι οι επιπτώσεις από την μείωση των τιμών των φαρμάκων τόσο στο ήδη πιεσμένο εισόδημα των φαρμακοποιών όσο και στην αξία των αποθεμάτων που υπάρχουν στα φαρμακεία , για τα οποία ζητήθηκε μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 60 ημερών.
3)      Ληξιπρόθεσμες οφειλές:
Τέλος συζητήθηκε η στασιμότητα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ παρά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης και ζητήθηκε παρέμβαση του υπουργού προς τον κ. Σταϊκούρα για την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές, δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Εκ μέρους του προέδρου του ΠΦΣ δηλώθηκε ότι τα φαρμακεία έχουν υποστεί την τελευταία τριετία σωρεία κτυπημάτων με επακόλουθο τον κλονισμό της βιωσιμότητάς τους και ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν και πολύ περισσότερο να αποδεχτούν, την παραμικρή περαιτέρω απώλεια .
Σε αντίθετη περίπτωση θα υπερασπιστούν την ύπαρξη και την βιωσιμότητα των φαρμακείων τους  με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
                                           ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ